BIKA csillagkép

A Bika csillagkép, vagy latinul a Taurus már a kőkorszakban is ismert volt. Egyes tanulmányok szerint az őskori festményekről híres Lascaux-i barlang falán is megtalálható ez a konstelláció. Az égbolton többek között a Kos, Ikrek, Orion, Cet és Perseus csillagképek ölelik körül. 

A Taurus a görög mitológiában kétféle történetben jelenik meg. Az egyik mítosz szerint Zeusz egy pillantással beleszeretett Európéba, Főnicia szépséges hercegnőjébe. Ennek hatására fehér bika képében jelent meg, elrabolta őt és Kréta szigetére úszott vele. 

A másik történet Héraklész tíz feladatából, amelyeket azért kapott Eurüsztheusztól, hogy megtisztuljon a bűntől és halhatatlanságot nyerjen, a hetedikhez köthető. Héraklész (vagy Hercules), Zeusz és Alkméné, tirünszi királyné gyermeke megszelídített egy bikát Kréta szigetén. Az állatot Poszeidón, a tenger istene bőszítette fel, de miután a hős Héraklész megzabolázta, átúszott vele Argosz városába.  

A Bika formáció legfényesebb csillaga, az Aldebaran könnyen megtalálható az égbolton, ha az Orion övét alkotó égitestek vonalát északnyugat felé meghosszabbítjuk. 

Ötletek

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: