HALAK csillagkép

A Halak csillagkép, vagy latinul a Pisces eredetileg egyetlen halból állt csupán, mi több, elődje egy félig ember, félig haltestű istennő, Atargatisz volt. Az égbolton többek között a Háromszög, az Andromeda, a Pegasus, a Vízöntő, a Cet és a Kos formációk ölelik körül. 

A görög mítosz szerint Aphroditét, a szerelem és a szépség istennőjét és fiát, Erószt, a szerelem istenét megtámadta Tüphón, a kígyófejű és lábú szörnyeteg. Aphrodité a gyermekével a vízben próbált menekülni és hogy ez könnyebben menjen, mindketten hallá változtak. Azért, hogy el ne sodródjanak egymás mellől egy szalaggal kötötték át a lábukat. Ez a szalag így nem pusztán egy eszköz, hanem jelképpé vált, méghozzá a szeretet kötelékének jelképévé. Ez a kedves szimbólum látható a csillagképen is, hiszen a halak a farkuknál össze vannak kötve. 

A Halak konstellációt halvány csillagai miatt kissé nehézkes felismerni. Az viszont elmondható, hogy nagyobbrészt az északi félgömbön van és Magyarországról a megfelelő időszakban teljes egészében látható. Éjféli delelése szeptember végére, október elejére tehető. 

Ötletek

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: