IKREK csillagkép

Az Ikrek csillagkép, vagy latinul a Gemini egy olyan formáció, amelyről még a magyar mondavilágban is említést tesznek, méghozzá “Két Árva” néven. A történet szerint a testvérpár egy piciny faluban élt árván, ám senki sem segített nekik boldogulni, még egy falat kenyérrel sem. Egy napon aztán nyomuk veszett a közeli erdőben és azután soha többé nem látták őket. A monda szerint az Isten az égboltra tette a testvérpárt, hogy mindig figyelmeztessék az embereket a jóságra és a szeretetre. 

A görög mitológiában az Ikrek Kasztórt és Polluxot jelképezik. Az ikerpár Zeusz és Léda, a spártai király feleségének gyermekei. Édesanyjuk hattyúvá változott és két tojást rakott. Két tojásának egyikéből ők keltek ki, a másikból pedig testvérük, Szép Heléna. 

Az ikrek képesek voltak a háborgó tenger hullámait lecsillapítani, de ha kellett, akár Szent Elmo tüzeként jelentek meg. A sorsuk mégis úgy hozta, hogy Pollux halhatatlanná vált, mert Kasztórnak az alvilágba, a holtak birodalmába kellett mennie. Pollux azonban ezt nem hagyta annyiban és rendszeresen próbálta látogatni testvérét. Az isteneknek annyira tetszett ez a végtelen testvéri szeretet, hogy jutalomból az égboltra helyezték az ikreket. A mítosz szerint így született meg az Ikrek csillagkép. 

Ötletek

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: