KOS csillagkép

A Kos csillagkép, vagy latinul az Aries a legrégebbi konstellációk egyike. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, minthogy a juh az ősi pásztornépek számára talán a legfontosabb állat volt. Létezése tejet, sajtot és meleg gyapjú ruhát jelentett. Ráadásul még az aranyat is gyapjúval mosták, így született meg az aranygyapjú regéje. 

A görög mitológiában a Kos csillagkép az aranygyapjú mítoszával kapcsolódik össze. Athamasz, boiótiai királynak és Nephelé, a felhőasszonynak két gyermeke volt: Hellé és Phrixosz. A király azonban megunta feleségét és újraházasodott. Új kedvese, Inó ki nem állhatta Athamasz két gyermekét, különösen Phrixoszt, mert a saját fiát szánta trónörökösnek. Gonosz tervet eszelt ki a gyerekek elpusztítására: először is felgyújtotta a gabonaraktárakat, amivel az éhínség fenyegetésének tette ki a lakosságot. Athamasz ezért egy küldöncöt indított a delphoi jósdába. Inó viszont megvesztegette a hazatérő hírvivőt és rávette, hogy azt hazudja, a jóslat Phrixosz herceg feláldozását követeli. Nephelé kétségbeesetten könyörgött fiáért, amit Hermész, az istenek hírnöke meghallott. Megszánta őket és egy aranygyapjas kost küldött, hogy megmentse a testvérpárt. 

A kos hátára kapta Phrixoszt és Hellét és együtt repültek az üldözők elől. A hosszú és fárasztó menekülés közben Hellé elfáradt és a tengerbe zuhant. A tengerszorost, ahol halálát lelte Hellészpontosznak (ma: Dardanellák) nevezték el. Phrixosz egészen a Fekete-tenger partjára, Kolkhiszba repült a kossal, ahol hálából feláldozta az állatot Zeusznak, a gyapjat pedig Kolkhisz királynak adta. Az aranygyapjú végül Iaszón és az argonauták kezén került vissza Hellászba. 

Ötletek

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: