OROSZLÁN csillagkép

Az Oroszlán csillagkép, vagyis latinul a Leo az állatövi konstellációk egyike. Az égbolton többek között a Nagy Medve, a Kis Oroszlán, a Hiúz, a Rák, a Hydra, a Szextáns, a Serleg, a Szűz és a Bereniké haja formációk ölelik körül. 

A görög mitológiában az Oroszlánt a nemeai oroszlánnal azonosítják, amely a héraklészi mondakör része. Héraklész, vagy más néven Hercules kegyetlen gyilkosságokat követett el. Azonban mindezt csupán annak a tébolynak a hatására tette, amit Héra, vagyis Zeusz testvére és felesége féltékenységből bocsátott rá. Hogy megtisztuljon e bűnöktől és elnyerje a halhatatlanságot tizenkettő feladatot kellett végrehajtania. 

A tizenkét hőstettből az első alkalmával megölte a nemeai oroszlánt. Ez az állat kétszer akkora volt, mint a normál fajtársai és a bőrén semmi sem hatolt át, tehát sebezhetetlen volt. Nemea egész vidékét rettegésben tartotta addig, amíg a hős Héraklész nem végzett vele. Megfigyelte a fenevad rejtekhelyét, óriási dorongjával rávetette magát, egy hatalmas ütéssel elkábította, majd megfojtotta az oroszlánt. Hőstettének emlékére Zeusz az égbe helyezte az állatot, s így született meg a mítosz szerint az Oroszlán csillagkép.

Ötletek

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: