RÁK csillagkép

A Rák csillagkép, vagy latinul a Cancer az állatövi konstellációk egyike. Az égbolton többek között a Hiúz, az Ikrek, az Oroszlán, a Kis Oroszlán, a Hydra és a Kis Kutya formációk ölelik körül. 

A görög mitológiában két hasonló történet kering, amelyekben megjelenik a Rák. Mindkettő Héraklész mondakörébe tartozik. Héraklész, vagy más néven Hercules kegyetlen gyilkosságokat követett el. Azonban mindezt csupán annak a tébolynak a hatására tette, amit Héra, vagyis Zeusz testvére és felesége féltékenységből bocsátott rá. Hogy megtisztuljon e bűnöktől és elnyerje a halhatatlanságot tizenkettő feladatot kellett végrehajtania. 

A tizenkét hőstettből a második alkalmával megküzdött a Hüdrával, vagyis egy kígyóra emlékeztető vízi szörnyeteggel. Hátráltatásként Héra egy óriási rákot küldött, hogy harapdálja Héraklész bokáját. A hős azonban agyonütötte az állatot, amit ezek után Héra az égboltra tett. 

Egy másik értelmezés szerint a Hüdra elleni küzdelemben minden állat Héraklész mellé állt, egyetlenegyet kivéve: ez volt a rák. Ezért Héra jutalomból az égre emelte az állatot. A mítosz alapján így született a Rák csillagkép. 

Ötletek

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: