SKORPIÓ csillagkép

A Skorpió csillagkép, vagyis latinul a Scorpius az állatövi konstellációk egyike. Az égbolton többek között a Nyilas, a Kígyótartó, a Mérleg, a Farkas, a Szögmérő, az Oltár és a Déli Korona formációk ölelik körül. 

A görög mitológiában története összeforrt Orionnal, a híres vadásszal. A mítosz szerint Orion fennhéjázón kérkedett azzal, hogy minden vadállatot meg tud ölni. Ezért Artemisz, a vadászat istennője egy skorpiót küldött utána, aki halálos csípést ejtett a vadászon. A történet egy másik változatában nem Artemisz, hanem maga a Földanya küldte Orionra a halált hozó állatot.

A mondák folytatásában nincs különbség: a Skorpió az égen azóta is üldözi Oriont, azonban odafenn már soha nem érheti el. Ez a valóságban abban mutatkozik meg, hogy a Skorpió csillagkép csak azután kerül a látóhatár fölé keleten, miután az Orion nyugaton már nyugodni tért.

Egyes más, halász életmódot folytató tengeri népek úgy tartották, hogy a Skorpió tulajdonképpen egy akkora horog, amekkorával akár egy egész szigetet ki lehet fogni. 

Érdekesség, hogy a Mérleggel sokáig egy csillagképet alkottak, hiszen ez a formáció jelölte a “Skorpió ollóit”. 

Ötletek

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: