SZŰZ csillagkép

A Szűz csillagkép, vagyis latinul a Virgo az állatövi konstellációk egyike. Az égbolton többek között az Ökörhajcsár, a Bereniké haja, az Oroszlán, a Serleg, a Holló, a Hydra és Mérleg formációk ölelik körül. 

A konstelláció eredete meglehetősen bizonytalan. Legfényesebb csillagának Spica, vagyis búzaszem a neve, ezért a babiloni időkben kalászként értelmezték és a termékenységet szimbolizálta. Éppen ezért Istárral, a termékenység istennőjével is kapcsolatba hozható, ami a mezopotámiai mondavilágot illeti. De néhány történetben megjelenik Ízisz, az ókori egyiptomi anyaistennő és Kübelé is, a frígek nemzeti istenasszonya.  

A görög mitológiában több fontos, kiemelkedő istennő is szűz volt. Köztük volt például Magna Mater, vagy más néven az Istenek Anyja, vagy Földanya, aki a legfőbb rangra emelkedett női istenség. De szűz volt Pallasz Athéné is, a bölcsesség és az igazságosság istennője, vagy éppen Déméter is, a földművelés és a termékenység istennője. A görög mítoszok ezekkel az istenségekkel azonosították a Szűz csillagképet. 

A Szűz egy egyenlítői formáció, ezért Magyarország területéről egész évben megcsodálható. 

Ötletek

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: