VÍZÖNTŐ csillagkép

A Vízöntő csillagképet, vagy latinul az Aquarius-t Ganümédésztől, Trósz király szépséges gyermekétől származtatják. 

A görög mítosz szerint Ganümédész épp a nyáját legeltette az Ida hegyen, amikor Zeusz meglátta és egyből szerelembe esett a szépséges ifjúval. Így hát sasként leszállt hozzá és magával vitte az Olümposzra, ahol az istenek pohárnoka lett és a főisten halhatatlanná tette. 

Ganümédész apja, Trósz király csak hosszú évekkel később tudta meg, hogy hová tűnt szeretett fia. Amikor kiderült, olyan keservesen kezdett sírni, hogy Zeusz is meghallotta. A veszteségéért kárpótlásul Hermészt küldte Trószhoz azzal a céllal, hogy adja neki a világ leggyorsabb lovait, amik olyan sebesek, hogy a vízen is képesek futni. Hermész ezen kívül aranytőkével is megajándékozta a királyt. A lovakat azonban Héraklész nyerte el Trósztól méghozzá akkor, amikor megmentette Tróját a Poszeidón által a városra engedett tengeri szörnytől. 

Ganümédész Zeusz szeretőjeként az Olümposzon maradt. Ezt azonban Héra, Zeusz felesége nem nézte jó szemmel. Azért, hogy megvédje szerelmét a felesége haragjától, a csillagok közé emelte őt, így Ganümédész lett maga, a Vízöntő.

Készíts egyedi horoszkóp posztert a saját üzeneteddel a kedvenc szineiddel.

Ötletek

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: